facebook    instagram  | +389 75 845 711 |  orbita_info@yahoo.com | понеделник - петок:  08:00 - 20:00   сабота: 09:00 - 15:00                                        Блог   Услови   За Нас   Контакт

Дали знаете дека Римини го нарекуваат главен град на италијанскиот крајбрежен туризам?

Еден од најзначајните споменици во Римини, каде е присутна странската архитектура е храмот Малатеста. Овој храм бил дизајниран од страна на Леон Батиста Алберти во 1450 година во чест на тогашниот господар на Римини- Сигистимондо Падолфо Малатеста во XV век. 

Храмот поради богатството на пагански елементи и немањето на христијански симболи бил принуден да биде изграден на веќе постоечки објект. Црквата на Свети Францис целосно била покриена со новата фасада дизајнирана од страна на Леон Батиста Алберти.

Денес поради структури причини е променета фасадата. Вистинскиот дизајн на храмот може да се види на стари бронзени медали кои припаѓале на тогашниот надзорник на Римини. Внатрешноста на храмот ја изработувале уметници од Тоскана. И во неа има скулптури од Агостино ди Дучио и слики од Пијеро дела Франческа. Друг објект кој и припаѓа на оваа ера е тврдината Сидисмондо. Замокот на Сидисмондо Падолфо Малатеста беше изграден во 1437. Овој замок бил изграден за заштита од удари на оружје. Денес од палатата останал централниот дел, додека уништени се сите ѕидови однадвор.

Леонардо да Винчи доаѓа во Римини како инженер и советник на Чезаре Боргиа.

Леонардо бил одушевен од веселиот звук кој доаѓал од водата од прекрасните фонтани во градот. Тој заклучил дека ако водата излегува од различни глинени садови таа ќе формира различен звук. А истовремено ако има различен звук ќе се создава музика. Леонардо сакал да направи инструмент кој ќе создавал таква музика. Со цртежи, скици почнал трудот за изградба на таква машина. Оваа идеја на Леонардо била предадена во Универзитетот во Болоња на професор Александро Гочи. Тој воочил дека потребен е воздух за да се добијат музички ноти. Инструментот бил направен од дрвени запченици, бил во форма на цилидер со отворени славини. Инструментот е направен од осум прачки кои одговараат на основните белешки на една октава. Овој инструмент е изложен во Музејот на градот Римини.

Идеална дестинација за млади и за семејства. Римини е дестинација која може да им понуди на сите уникатен летен одмор!

ОД многубројни ресторани и кафулиња со свои лежалки на масивните песочни плажи, до еден куп дискотеки за уште подобар ноќен живот.

Римини е град кој е сместен во регионот Емилија Ромања, недалеку од Равена- градот на мозаиците, Република Сан Марино и регионот Ле Марке. Ова ви кажува дека имате навистина многу околни дестинации кои вреди да ги истражите!

Римини има доста богата историја, а тоа ја поттикнува цела аристократија на Европа да доаѓа овде на летување!

Градот Римини е познат по прекрасните златни плажи! Крајбрежјето започнало да се гради со луксузни хотели и вили во 1907 година кога воедно го отвараат легендарниот хотел Гранд.

На плажите во Римини има апсолутно место за сите, а покрај морето Ве советуваме да ја посетите познатата река Рубикон, која Јулиј Цезар ја поминува со својата војска на пат кон Рим. Денеска во Римини на плоштадот Тре ќе го најдете споменикот на Цезар.

ОРБИТА ВЕ ВОДИ ВО РИМИНИ НА ЛЕТУВАЊЕ! ПОГЛЕДНЕТЕ ГИ ПОНУДИТЕ СО ЕДЕН КЛИК ОВДЕ.

 

Јавете се

+389 75 845 711

Понеделник - Петок

08:00 - 20:00 ч.

Сабота

09:00 - 15:00 ч.